Nisan 2021

Zihnimizi meşgul eden tüm düşüncelerden uzaklaşmak istediğimizde; yalın ayak toprağa basıyor, bir ağaca sarılıyor ya da ormandaki yürüyüşümüzün tam ortasında başımızı gökyüzüne kaldırıp derin bir nefesi içimize çekiyoruz. Yaşadığımız bu tarifsiz mutluluğun ilki, doğadan karşılıksız aldığımız huzur; ikincisi ise doğaya verdiğimiz ve karşılığında bizi de etkileyen büyük bir mutluluk! 

İnsan-Doğa Arasındaki Karşılıklı Şifa İlişkisi

Ekoterapi; ‘doğa terapisi’, ‘yeşil terapi’ veya ‘toprak merkezli terapi’ olarak da bilinen, uygulamalar bütünüdür. Doğanın bize karşılıksız olarak sunduğu güzellikten birkaç tanesi; yeşile bakmak, temiz havayı solumak, toprağa dokunmak; kısacası doğayla iç içe olmak bize hem fiziksel hem de ruhsal olarak pek çok güzellikle geri dönüyor.

Peki siz doğanın bu koşulsuz verdiği mutluluğa ne kadar karşılık verebiliyorsunuz?

Özellikle şehir hayatında yaşayanlar, doğanın iyileştirici gücüne oldukça muhtaç… Her fırsat bulduğumuzda kendimizi doğanın tam kalbinde bulmak istiyoruz. Peki, doğaya önem verdiğimiz herhangi bir eylemde bulunuyor muyuz?

Yaşadığımız gezegende, gördüğümüz ya da görmediğimiz her canlı ve cansız varlığın bir görevi var ve bunlar kusursuz bir denge içinde hayatın sürekliliğini sağlıyor. Bunun diğer bir adı da ‘ekolojik denge’. Biz ise, ekolojik dengeyi olağan döngüsünden saptıracak herhangi bir eylemde bulunduğumuz takdirde, tüm ekosistemin işleyişine müdahale etmiş oluyoruz ve sonuç olarak doğada büyük ölçekli izler bırakıyoruz.

Doğanın bizlere sunduğu güzellikleri fark etmenin ve takdir etmenin ötesine geçerek, ona kendimizden bir şeyler sunduğumuzda, işte o zaman hem yaşadığımız gezegeni korumuş oluyoruz hem de gerçek mutluluğu deneyimliyoruz. Doğanın iyileştirici gücüne karşılık, siz de doğayı mutlu etmek ve iyileştirmek istiyorsanız; aşağıdaki listeyi okumanızı ve daima uygulamanızı öneririz.

  • İlk olarak; doğaya duyduğunuz saygıyı eylemlerinize yansıtmak için evinize en yakın yeşil alana gidip; elinize eldiven ve yanınıza büyük bir bez çanta alarak etrafta gördüğünüz, tek kullanımlık pet şişeleri, izmaritleri, peçeteleri, plastik poşetleri toplayabilirsiniz. Yani doğada kaybolması çok uzun yıllar alan atıkları toplayarak, doğaya saygınızı gösterebilirsiniz. 
  • Günlük sporunuzu yaparken, bir yandan doğanın temizlenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Nasıl mı? Koşu veya yürüyüş yaparken karşınıza çıkan çöpleri toplayabilir, sonrasında hepsini çöp ya da geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz.
  • Atık, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi konularda bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşabilir, doğaya gösterdiğiniz saygıyı ve sevgiyi anlatabilir, böylelikle çevrenizdekilerin bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Evinizin balkonunda veya varsa bahçenizde dilediğiniz köşeye yerleştireceğiniz bitkilerinizle düzenli olarak ilgilenerek yeşili, toprağı doyasıya hissedebilir; aynı zamanda, yaşadığınız alanı daha yeşil yapmak için harika bir adım atabilirsiniz. Bugünden başlamaya ne dersiniz? 
  • Doğanın içinden topladığınız kozalak, yaprak ve dallarla ileri dönüşüm pratikleri yapabilirsiniz. Örnek olarak; gözünüze eski göründüğü için kullanmak istemediğiniz bir defterinizi, topladığınız kuru yapraklarla süsleyip ona yepyeni bir görünüm sağlayabilirsiniz. Aynı işlemi cam vazo gibi eşyalarınızda da değerlendirebilirsiniz.

Dünya genelinde yaşadığımız sağlık krizi nedeniyle oldukça zor bir dönemden geçiyor, doğaya ne kadar ihtiyacımızın olduğunu neredeyse her an fark ediyoruz. 

Sevdiklerinizle birlikte bu muhteşem tabiatın tadını doyasıya çıkarabilmeniz için, sizlere sunduğumuz önerilerimizi bugünden hayatınıza dahil etmenizi diliyor, ekolojik dengeye sağladığımız katkılarla sağlık dolu günler geçirmenizi diliyoruz…
 

| OYAK GRUP SİGORTA
Devam edebilmek için aşağıdaki "Ben robot değilim" kısmını işaretleyiniz.