Çin’de başlayan salgın ile kısa sürede dünyaya yayılan korona virüsü, COVID-19 adı ile anılıyor. 1 aya yakın bir süredir gündemde olan ve 11 Mart 2020 tarihinde ilk vakası tespit edilen ülkemizde, gerek geleneksel iletişim kanalları gerekse dijital ortamda fazlaca uyarılar ve önlem bildirimleri yayınlanıyor.
COVID-19, enfekte olan kişinin öksürme, hapşırma veya konuşmayla ortaya saçtığı küçük damlacıklar sonucunda başka bir insana bulaşıyor. Korona virüsün belirtileri, soğuk algınlığı belirtileri gibi değil. Virüs alt ve üst solunum yollarını etkilediği için en sık görülen belirtisi kuru öksürüktür. Kuru öksürük gibi virüsün yol açtığı tahribatlar ve vücuda verdiği zarar sebebiyle yüksek ateş ikinci görülen en sık belirtidir. Hastalığın ölümcül sonuçlanmasına sebep olan en büyük belirti ise nefes darlığıdır. Bu belirtilerin doğurduğu yorgunluk ve baş ağrısı da belirtiler arasındadır.
COVID-19’dan korunmak için nelere dikkat etmelisiniz?
1-Kalabalık ortamlardan uzak durun
Yaklaşık 1 haftadır, kalabalık ve personel yoğunluğu olan birçok şirket evden çalışma ortamına geçmiş durumda. Birçok firma dijital ortamın, bu zamanlarda daha sağlıklı olduğunun farkında. Belirsiz bir süre boyunca toplantılar, görüşmeler ve çalışma süreçleri dijital ortamda yürütülmeye devam ediyor. Hatta Bakanlığın yaptığı açıklama ile halka açık birçok yer, korona virüsü durumu bitinceye ya da kontrol altına alıncaya kadar, süresiz faaliyetlerini durdurdu. Sebebi ise COVID virüsünün çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılması. Enfekte olmuş kişi, belirtileri anında göstermeyebilir. Dolayısıyla kimin hasta olduğunu kimin hasta olmadığını anlamayabilirsiniz.
2-Kişisel hijyeninize önem gösterin
Virüsten korunmanın yolu ise ellerimizi sık sık sabun ile ovalayarak yıkamak. Ellerde yıkanılması önerilen yer, bilekten biraz daha yukarıya kadar yıkanmasıdır. Ellerinizi sabunla köpürttükten sonra; parmaklarınızı birbirine geçirerek iyice ovun, tırnaklarınızı avuç içlerinizi sürerek yıkayın ve bileklerinizden biraz daha yukarıya doğru ovun. Ellerinizi yıkadığınız sürenin minimum 20 saniye olması gerekiyor. Eğer ki maske kullanıyorsanız, 24 saatten fazla kullanmamalısınız. Bu sefer maskenizde farklı bakteriler üreyecektir. Yediklerinizi ve kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın.
3-Çok önemli olmadıkça, dışarıya çıkmayın
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok şirket, tiyatro, sinema, gösteri merkezleri, konser salonları, nişan/düğün salonları, çalgılı/müzikli cafeler, kıraathaneler, kafeteryalar, kır bahçeleri, nargile kafeler, spa merkezleri, masaj salonları, AVMler, oyun salonları, internet kafeler, yüzme havuzları, spor salonları, hamamlar, kaplıcalar geçici bir süre boyunca kapatıldı. Okullar ise 1 haftalığına, üniversiteler ise 3 haftalığına kapatıldı. Virüsün seyrine göre güncellemelerin gelebileceğini bakanlık bildirdi. Çok önemli olmadıkça, evinizden dışarıya çıkmamanız öneriliyor. Eğer dışarıya çıkacak olursanız, maske takmalısınız ve dışarıdaki kişilere 1 metreden fazla yanaşmamalısınız. Dışarıdan geldikten sonra da kıyafetlerinizi 60-90 derece arasında yıkamalısınız. Ellerinizi de ikinci maddede belirtildiği gibi temizlemelisiniz.
4- Dışarıya çıkarsanız, hiçbir yere dokunmamaya çalışın
Dışarıya çıkmak durumunda kalırsanız, maskenizi takmayı unutmayın. Dışarıya çıktığınız zaman karşınıza çıkabilecek her eşya virüslü olabilir. En basitinden örnek verecek olursak; kapı kolları, toplu taşıma tutacakları, toplu taşıma düğmeleri, elektronik aletler, asansör düğmeleri, korkuluk hatta taktığınız maske bile virüslü olabilir. Bu da virüsün hızla yayılmasına neden olacaktır. Bahsettiğimiz türden yerlere dokunduğunuz zaman elinizi; gözünüze, yüzünüze götürmemeli, çocuklarınıza ve bebeklerinize, sevdiklerinize dokumamalısınız ki, enfekte riskinden uzak durabilin.