Türkiye’nin coğrafi konumu gereği aktif fay hatları üzerinde bulunmasından dolayı deprem riski taşıdığını artık hepimiz biliyoruz.
Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, depremlerin ne zaman ve nerede olacağını önceden tahmin etmek zor. Bu nedenle deprem konusunda bilinçlenmek ve her zaman depreme karşı hazırlıklı olmak önemlidir. Unutmayalım, yaşadığımız coğrafyada deprem gerçeğiyle yüzleşmek ve buna göre adımlar atmak hayati önem taşıyor!
Türkiye'nin geçmişine baktığımızda, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi gibi büyük felaketlerin ne kadar yıkıcı etkilerini ve o anları hatırladıkça, saniyelerin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha iyi anlıyoruz.
Daha yakın bir zamanda, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş depremi ile ülkemiz zorlu bir sınav verdi. Maalesef, tıpkı geçmişte olduğu gibi, denetimsiz yapılar ve uygun olmayan yapı malzemeleri nedeniyle büyük kayıplar yaşandı. Bu olaylar, deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor ve bize geleceğe yönelik daha iyi hazırlıklar yapma fırsatı sunuyor.
Deprem Önlemleri: 5 Adımda kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alın!
1. Güvencenizi Sağlayın: Sigorta yaptırmak, her türlü afetin neden olabileceği kayıpları önceden düşünerek güvence altına almanızı sağlar.
2. Acil Durum Planı Hazırlayın: Her an her şey olabilir. Acil durumlar için önceden bir eylem planı oluşturun ve buna sadık kalın.
3. Konut Dayanıklılığını Kontrol Edin: Konutunuzun depreme karşı dayanıklılığını kontrol ettirerek ailenizin güvenliğini artırabilirsiniz.
4. Acil Durum Çantasını Hazır tutun: Deprem ve afetlere karşı hazırlanan çantayı eksik etmeyin. Boyutunu ve ihtiyaçlarınızı dikkate alarak oluşturun.
5. İlk Yardım Çantasını Unutmayın: Ev ve araçta ilk yardım çantası bulundurmak, ani durumlar karşısında daha hazırlıklı olmanızı sağlar.
Deprem Anında Kendinizi Koruma Yolları:
• Sakin ve Kontrollü Kalın: Panik yapmadan durumun üstesinden gelin.
• Eşyalardan Uzak Durun: Sabitlenmemiş eşyalardan uzak durarak güvende kalın.
• Güvenli Bir Nokta Bulun: Güvende olabileceğiniz bir alanı tespit edin.
• Güvenli Pozisyona Geçin: Güvenli bir yer bulup diz üstü çökün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde kapanın. Düşmemek için sabit bir yere tutunun.
• Ofiste veya Okuldaysanız: Sağlam bir sıra veya masa altına yaklaşarak korunun. Koridordaysanız, duvarın yanına giderek hayat üçgeni oluşturan çök-kapan-tutun pozisyonunu alın.
Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler:
• Binanızın Önünden Uzaklaşın: Deprem sonrasında dışarı çıktıktan sonra binanızın önünde beklemeyin.
• Sakin Olun: Panik yapmadan hareket edin ve toplanma bölgesine gidin.
• Yetkililerden Bilgi Alın: Güncel bilgileri yetkililerden alarak doğru adımlar atın.
• Telefonları Sadece Acil Durumda Kullanın: Depremin ilk anlarında acil müdahale ekiplerinin yönlendirilmesi açısından iletişim çok önemlidir. Bu nedenle Telefonları acil durumlar dışında kullanmaktan kaçının.
• Ateş Yakmayın, Fener Kullanın: Deprem sonrasında kibrit, çakmak gibi, patlamalara neden olabilecek nesneleri kullanmayın. Işık kaynağı olarak sadece fener kullanın!
• Komşularınızı Kontrol Edin: Komşularınızın durumunu kontrol ederek yardımcı olun.
Peki DASK Nedir?
DASK, "Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltmasıdır. 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında benzer mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması amacıyla kurulan bu kurum, 2000 yılında tüm ev ve iş yeri sahiplerinin DASK sigortası yaptırmasını zorunlu hale getirmiştir.
OYAK GRUP SİGORTA olarak, Zorunlu Deprem Sigortası ile özenle korunan değerleri güvence altına alıyoruz. Zorunlu Deprem Sigortanızı hızlı ve güvenli bir şekilde web sitemizi ziyaret ederek yaptırabilir veya 0850 577 00 57 numaralı çağrı merkezimize ulaşarak poliçenizi oluşturabilirsiniz.
Geleceğinizi daha güvenli kılmak için buradayız.