Mart 2023

Deprem son 60 yıl içerisinde ülkemizde en sık rastlanılan afet türüdür. 6 Şubat günü, saat 04:17’de meydana gelen büyük felaket ile bu gerçeği, yani depremin kaçınılmaz olduğunu tekrar göz önüne getirdi. 

10 ilde depremin neden olduğu trajik sonuçların yaraları sarılırken, deprem konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyoruz.

Fay hatları ve deprem bölgeleri hakkında bilgi sahibi olarak, bireysel önlemler alarak ve sigortalar yardımıyla depreme nasıl hazır olabileceğimiz hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik. Yazımızın devamında ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Hangi Fay Hatları Bulunuyor? 

Depremin etkilerini gözlemlediğimiz ve hazırlıklarımızı gözden geçirdiğimiz bu günlerde fay hatları hakkında detaylı bilgiye de ihtiyaç duyuyoruz.

Türkiye ne yazık ki aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Bunların en bilineni ise Kuzey Anadolu Fay Hattı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) 1100 km uzunluğunda ve pek çok fayın birleşmesi ile oluşuyor. KAF, Van Gölü’nden Saros Körfezi’ne kadar uzanarak tüm kuzey Anadolu’yu yatay olarak kesmekte. 

Türkiye’nin en doğusunda bulunan fay hattı ise Doğu Anadolu Fay Hattı olarak biliniyor. Ölü Deniz’in kuzeyinden başlayarak Bingöl, Karlıova Bitişme’sinde sona eriyor. Doğu Anadolu Fay Hattı, bu bitiş noktasında Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor. 

Anadolu’nun batısında ise doğu-batı uzanışlı pek çok faydan oluşan deprem bölgesi yer alıyor. Bu fay hatlarına, Batı Anadolu Fay Hattı deniyor.

Bu fay hatlarını AFAD tarafından hazırlanan aşağıdaki görsel üzerinde inceleyebilirsiniz.
 

Kaynak: Türkiye Deprem Tehlike Haritası AFAD'ın web sitesinden alınmıştır.

Deprem Öncesinde Hangi Önlemleri Alabiliriz?

6 Şubat Depremi bize depremin her an gerçekleşebileceğini ve coğrafyamıza hiç de uzakta olmadığını hatırlattı. 

Bildiğiniz gibi yaşadığımız konutların depreme dayanıklı olması çok ama çok önemli. Yapılmamışsa konutunuzun dayanıklılık testinin yapılması ve gerekiyorsa güçlendirilmesi gerekiyor. Bunun için bulunduğunuz belediyeye başvuru yapabilir ya da bağımsız araştırma şirketlerinden hizmet alabilirsiniz. Bu test, deprem öncesinde alabileceğimiz en değerli önlemlerden biridir.

Öncelik vermemiz gereken bir başka önlem de deprem çantası hazırlamak. Bu çantada su, kolay bozulmayan yiyecekler, ilk yardım seti, kıyafet ve hijyen malzemeleri başta olmak üzere acil ihtiyaçların bulunması gerekiyor. Depremden sonra, 48 ile 72 saat süresince ihtiyacınız olacak tüm malzemeler bu çantada bulunmalı. 

Toplanma alanlarının ve eylem planlarının da aile bireyleri tarafından önceden belirlenmesi de gerekiyor.

DASK Sigortası ile Nasıl Önlemler Alabiliriz?

Deprem öncesi yapılacak DASK sigortası ile deprem sonrasındaki hayatınızı güvenceye alabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilinen DASK, yaşadığınız konutta depremin meydana getirdiği maddi zararı karşılamaya yönelik bir teminat sistemidir.


DASK’ın başlıca teminatları şunlardır:

  • Depremde oluşabilecek hasarlara karşı güvence sağlar.
  • Yurt içinde risk paylaşımı sağlayarak geniş kitleleri kapsar.
  • Deprem hasarlarının ülkemize getireceği mali yükümlülüğün, sigorta yoluyla uluslararası reasürans ve sermaye piyasalarına dağıtır.
  • Konutun kullanılamaz hale gelmesi durumunda hayatı tekrar kurmak için kaynak sağlar.
  • Deprem hasarlarının karşılanmasında uzun vadeli kaynak birikimini temin eder.


OYAK GRUP SİGORTA Ayrıcalığı ile Hızla ve Güvenle DASK Sigortanızı Yaptırabilirsiniz.

Deprem önlenemez bir doğa olayıdır fakat gerekli önlemleri alarak felaket olması önleyebiliriz.

DASK Sigortanızı yaptırarak bugünden önlem almak ve daha güvenli bir gelecek için ilk adımı atmak için sitemizden Online Teklif butonuna tıklayabilir, ya da dilerseniz 0850 577 00 57’yi arayarak çağrı merkezimize ulaşabilirsiniz.

Bir daha benzer acıları yaşamamak dileğiyle…
 

| OYAK GRUP SİGORTA
Devam edebilmek için aşağıdaki "Ben robot değilim" kısmını işaretleyiniz.